Boveteotto med yoghurtdipp och Tamari-rostade kärnor



4 port.

3 dl skalat helt bovete
1 msk Lantbuljong
lite olivolja att fräsa i
2 nypor curry
(1 liten nypa spiskummin)
1 knivsudd sambal oelek
1/4 kålhuvud
Tamari att ringla över
1 röd paprika
100 g quornbitar (eller motsvarande, kyckling går också bra för köttätare)
1/2 dl vatten
1 bit ingefära
salt efter behag


Skölj bovetet i hett vatten. Koka sedan bovetet med Lantbuljong cirka 15-20 minuter. Sila bort överflödigt vatten. Hetta upp olivolja i en panna eller kastrull och släng i curry, sambal och eventuell spiskummin. Stek bitarna tills de fått en fin färg (kycklingen så du inte blir sjuk). Strimla vitkål och skär paprika, släng ner dessa i pannan. Ringla över Tamari och lägg ner det kokta bovetet. Vänd runt ordentligt och tillsätt vatten. Skala, finhacka och bland ner ingefäran. Tillsältt mer vätska om det ser torrt ut. Servera med yoghurtdipp och strössla över lite Tamari-rostade kärnor.


Yoghurtdipp

3 dl turkisk yoghurt
1 kruka ruccola, grovhackad (köper du på förpackning så höfta på)
1 liten bit färsk, finhackad vitlök
en nypa havssalt eller bergssalt


Blanda samman i en skål


Tamarirostade pumpa- och solroskärnor

1/3 pumpakärnor
2/3 solroskärnor
Tamari


Lägg kärnorna i en het stekpanna. Häll Tamari efter smak. Rosta tills kärnorna åter är torra.

Ekologiska vita viner, del 1

I lördags ägde då en efterlängtad vinprovning rum, den första i en serie ekologiska alkoholhaltiga dryckestester på extrem lekmannanivå. De glada amatörerna som lånade ut sina smaklökar till denna ädla sak var de vackra ansikten du nedan kan fästa dina ögon på:

    Edit Åkerlund                                      Sara Persson                                Viktor Ek                    
Erfaren showdansare som bland annat medverkat i Glada Hudik-teaterns Elvisturné.                   Engagerad i Green Peace street team, och har fler järn i elden än en svärdsmed på medeltiden.                   En man som lärt sig njuta av livet om det så handlar om en kall öl, en stilla nattpromenad eller en tyst stund för sig själv. 

Simon Svedmyr                               Viktor Fagerlund                             Fredrik Jansson

Kvällens joker i leken. Inte originalmedlem i panelen, men lika välkommen ändå.                           Aktiv i Hudik/Björkbergs A-lag i innebandy. Juryns mest tränade gom.                          Grundare, redaktör, journalist och fotograf för EkoHudik. Angenämt!     


Alla vita ekologiska viner på Hudiksvalls systembolag testades inte vid detta tillfälle, därav 'del 1' i rubriken. Jag lovar dock vid allt som är dyrt och heligt att fler viner, och resten av Systembolagets ekologiska utbud, kommer att testas inom kort. De viner som testades samt utlåtanden från den entusiastiska juryn är som följer:


Carl Reh Organic Riesling, 69:-
Styrka: 12%
Färg: Klar, ljus
Doft: Svag, neutral
Smak: Söt, lättdrucken, något tråkig. Edit konstaterar att vinet är "bra att supa sig full på".

Genomsnittligt betyg: 2,7/5


Chilcas
Chardonnay, 76:-
Styrka: 14,5%
Färg: Ljust gul, men Sara påstår att hon ser en ton av rosa. Vi avskriver detta som alkoholpåverkan.
Doft: Fredriks första tanke var att vinet hade en lätt bekant doft. Fagerlund med blodhundsnäsan känner en druvig doft. Edit tycker att det luktar urin.
Smak: Surt, beskt, stark eftersmak. Sara fäller en kommentar om fjortisar.

Genomsnittligt betyg: 2,2/5


Chilcas Sauvignon Blanc, 79:-
Styrka: 13%
Färg: Ser mer eller mindre ut som vatten
Doft: Fredrik tänker på klorofyll. Edit vädrar passionsfrukt medans Fagerlund och Simon känner att de doftar på skurmedel.
Smak: Vass smak, eftersmak av ren alkohol och rengöringsmedel. Sara skulle inte rekommendera att köpa vinet till en festival.

Genomsnittligt betyg: 2/5


Dolce Vita
Soave Borgoletto, 65:-
Styrka: 12,5%
Färg: Gulaktig ton med grönt skimmer
Doft: Starkare doft, nyanserad. Viktor Ek förnimmer om badhus.
Smak: Mycket smak men lite eftersmak, bra som matvin. Kanske till en fiskgryta?

Genomsnittligt betyg: 3,8/5*


Vida Organica Torrontés, 67:-
Styrka: 13,5%
Färg: Påminner lite om fläderblomsaft, ljust färgad
Doft: Lätt, angenäm doft, fruktig, söt och vänlig
Smak: fruktig, len, lite plan, bra som sällskapsvin

Genomsnittligt betyg: 3,8/5 *



Som ni säkert ser så fick Vida Organica och Dolce Vita samma genomsnittliga betyg, men när jurymedlemmarna fick välja sitt favoritvin så vann den senare av de två, då rösterna stod fyra mot två vinerna emellan. Med tanke på vilken ställning jag, det vill säga Fredrik Jansson, har på den här bloggen så har jag dock valt att lägga till slutklämmen...


Redaktören rekommenderar:

Matvin: Dolce Vita lämpar sig bäst som matvin, gärna till en fiskgryta eller någon kryddigare fisk- eller skaldjursrätt
Sällskapsvin: Vida Organicas väl avrundade, fruktiga och söta smak lämpar sig utmärkt för sociala tillställningar som inte involverar mat.
Berusningsvin: Carl Reh rann mer eller mindre ner som vatten. Varningstext borde medfölja.


Stay tuned för nästa amatörmässiga, bolsjevika, men ack så roliga vinprovning. Tills dess...

Miljövänliga hälsningar

EkoHudik

RSS 2.0