Orkanvindar i Hudiksvall



Love, 21, och Hans Johanson, 51, driver tillsammans handelsbolaget Orkanvindens Kläder. Sedan våren 2006 har de sålt kläder under ledorden ekologiskt och FairTrade. De letade länge och väl efter seriösa leverantörer, då de är återförsäljare och inte tillverkar kläderna själva, men nu har de hittat företag som de är nöjda med. "Vi har bra koll på hela produktionskedjan" säger Love.


Namnet var ett gemensamt påhitt. De ville båda ha ett namn som stod för förändring. Love var tidigt intresserad av politik och rättvisefrågor, men det var en annons i en tidning som gav honom idén till Orkanvinden. Hans och Love är för tillfället de enda i Hudiksvall som säljer kläder i hampa, något som de verkar stolta över. Mest säljer skjortorna i hampa och barnkläder. Hans visar mig sin egen plånbok, av det märke de själva säljer. "Den här har jag haft i två år nu". Den ser knappt sliten ut.


Att arbeta tillsammans, far och son, har inte varit något problem. Tvärtom tycker Love att det är bra att de är från olika generationer, då de lättare kan ta emot kunder i olika åldrar. Just nu bedriver de nästan all försäljning via basarer och marknader, men de säljer även hemifrån och besöker större grupper om intresse finns. Det har funnits tankar om att öppna en butik, men just nu skulle det inte gå ihop.


Jag frågar i hur stor utsträckning de själva väljer ekologiskt. "Så mycket som möjligt, men det är svårt ibland" berättar Love. Han tycker dock att möjligheterna att välja ekologiskt är stora här i Hudiksvall.


Fler bilder

               


Försenat måndagsinlägg

Helgen har varit hektisk, så måndagens artikel blev inte klar förrän sent på måndag kväll. Reportaget med Orkanvindens Kläder kommer dock upp så fort den blivit godkänd av Orkanvinden själva.

RSS 2.0