Budkavlen för en kärnvapenfri värld



Solen sken sina mest intensiva strålar på hela vintern när kyrkklockan och rådhusklockan började ringa. Fem minuter i tolv på söndagen hade cirka 130 människor samlats i kanalparken till en manifestation för en kärnvapenfri värld. När klockorna sagt sitt tog Catja Kaloudis, vice ordförande för Norra Hälsinglands FN-förening , över ordet: - 6 augusti 1945 fälldes den första atombomben, som kallades ”Little boy”, över den japanska staden Hiroshima. Åskådarna, eller deltagarna, lyssnade intensivt när Catja berättade vidare.

Idéen till Budkavlen för en kärnvapenfri värld föddes under kunskapshelgen på Forsa Folkhögskola i september 2007. Varje lördag klockan fem i tolv hålls en manifestation i någon av Sveriges kommuner. Budkavlen är en uppmaning till Sveriges regering att arbeta fram en konkret handlingsplan för kärnvapennedrustning. Detta ska vara gjort innan 2010, då alla FN-länder mös för en uppföljning av det så kallade Icke Spridnings-avtalet. Att manifestationen börjar fem minuter i tolv är ingen slump. Tidpunkten är symbolisk, vi är inne på elfte timmen. Många är överens om att ett kärnvapenkrig är det största direkta hotet mot mänsklighetens fortlevnad. Bland de föreningar som stöder budkavlen hittar vi på nationell nivå Läkare mot kärnvapen, Internationella Kvinnoförbundet för fred och frihet och Green Cross Sweden. Lokala supportrar är bland andra Centerpartiet, Grön Ungdom, Kyrkorna i Hudiksvall och Norra Hälsinglands FN-förening.

Manifestationen bjöd på såväl musik av Oskar Gyllenhammar som gatuteater av tidigare nämnda musikers mamma Veronica, Eva Modin samt Siw Wilhelmsson och avslutades med ett föredrag inne på muséet av Jan Larsson, ordförande i Sveriges Läkare mot kärnvapen.

Budkavlen drar nu vidare söderut via Bollnäs och Ovanåker och beräknas vara klar år 2010.

Fler bilder


RSS 2.0